13 feb. 2009

eXe - het iDevice vrije tekst

Antoine van Dinter stelde in een reactie op een vorige post een vraag over het iDevice vrije tekst. Het was hem (kennelijk niet eerder) opgevallen dat dit iDevice een doorzichtige achtergrond heeft. In de afbeelding hierboven is te zien dat daarmee (door gebruik te maken van tabellen) bijzondere effecten kunnen worden bereikt. In de gebruikte tabellen zijn per cel of voor de tabel als geheel verschillende achtergrondkleuren aangegeven. Door hiermee te spelen (ik kom daar in een volgende post nog wel op terug) kunnen ook verschillende kleuren randen in een tabel gemaakt worden.

Zoals de naam al aangeeft biedt deze iDevice volledige vrijheid, dat houdt in dat:
  1. de achtergrond doorzichtig is
  2. er geen marges zijn (links-rechts-onder-boven) en
  3. geen kader om het iDevice-blok staat
Bij de meegeleverde stijlen zijn de achtergronden licht van kleur zal het niet snel opvallen.
Vaak wordt het idevice snel gekozen als er geen behoefte is aan een icoon of titel, maar dat valt dus op als je een andersgekleurde achtergrond gebruikt. In deze blog staat hoe dat anders kan en er een blok zonder icoon, maar met achtergrondkleur, marges en kader geplaatst wordt die past bij de rest van de inhoud.

Ik gebruik de iDevice vrije tekst als er reden is om af te wijken van de rest van de inhoud.
Er zijn inherent met wat hierboven staan drie redenen om dat te doen:
  1. er is een doorzichtige achtergrond gewenst OF een kleur die afwijkt van de rest van de inhoud. In de afbeelding hierboven is met behulp van tabellen (die 100% vullend kunnen worden ingsteld) gespeeld is om andere achtergrondkleuren te verkrijgen. Dat zou bijvoorbeeld nuttig kunnen zijn om aan te geven dat de inhoud van dat blok bij een bepaals niveau of groep hoort. Een andere toepassing zou kunnen zijn het extra nadruk geven aan de inhoud van een waarschuwing of een opsomming van eisen.
  2. er moet iets in de marges geplaatst worden
  3. er is geen kader gewenst
Voorbeeld: Deze pagina is bedoeld als navigatie en hoort dus niet bij de inhoud. Een kader misstaat hier. (In een volgende versie van deze pagina zal ik ook de nu nog witte achtergrond laten vervallen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten