16 feb. 2009

Blij met ED-IT?

Content, content, content. Bij gebruik van een elo, een online arrangeertool of eXe, er moet content beschikbaar zijn. Foto's, afbeeldingen, video, muziek, artikelen, kaarten, teksten, .... het kost allemaal geld. Ook aan het nieuwe product ED-IT (nog niets te zien, maar er wordt veel beloofd) hangt een prijskaartje. Bij het lezen van de site komen bij mij vragen boven als:
  1. Meer content, integratie met elo's en het ontwikkelen van de tool heeft natuurlijk geld gekost. Maar Beeld en Geluid en andere deelnemers ontvangen ook subsidie om deze taak uit te voeren en de content zal grotendeels al betaald zijn met belastinggeld. Er staat bij dat de prijs slechts! x,xx is door subsidie van het Ministerie van OCW en de voor het onderwijs gratis beschikbare diensten van Kennisnet. Waar wordt met die kosten nu voor betaald /of in geïnvesteerd?

  2. Is het aanbod om je 2 jaren hier aan te binden voor de prijs van 1 jaar het meest geschikte middel om te overtuigen? Rekenkundig een niet geringe korting van 50%, maar toch, een verplichting van 2 jaren aangaan i.p.v. een proefperiode om enthousiast te raken over deze producten.
Nog een opmerking: Teleblik blijft gratis! lees ik, maar ook: Teleblik verandert ook! Met ingang van het nieuwe schooljaar zullen de dossiers, thema's, vakindexen en de door de redactie gesneden fragmenten (gelukkig blijven de huidige door gebruikers gesneden fragmenten beschikbaar) overgaan naar het nieuwe online onderwijsplatform ED*IT, waar dan wel betaald moet worden, voor wat nu gratis is. Eerlijk is eerlijk, de collectie zal (ook met audio) blijven groeien, het zoeken zal verbeterd worden. Maar na augustus 2009 is Teleblik niet meer hetzelfde product.

Ik deel de sympathie als hier gemeld voor onze minister Plasterk, hij is toch van de O in OC&W, maar kan hier niet blij van worden. Geven met de ene hand, wat de andere terugneemt? Is wat gefinancierd is met belastinggeld niet al van ons allemaal? Wanneer komen de stappen om content vrij beschikbaar te maken? Of zie ik het allemaal verkeerd?

1 opmerking:

  1. Ik vind het verhaal over ED*IT inderdaad ook een beetje raar. In de Nieuwsbrief die wij hebben ontvangen staat dat Teleblik gratis blijft, maar dat het overgaat naar ED*IT waar inderdaad wel voor betaald moet worden. Hoezo gratis dan?

    BeantwoordenVerwijderen